NAGYGERESD KÖZSÉG (nem hivatalos) HONLAPJA

Kedves látogató! Szeretettel köszöntünk Nagygeresd honlapján. Itt megtalálsz majdnem mindent, ami a község életével kapcsolatos. Az oldal folyamatosan fejlesztve, bővítve van, így érdemes időnként meglátogatni.

 

Tájékoztatás közigazgatási és birtokvédelmi ügyekben a bírósági felülvizsgálattal kapcsolatos szabályokról

 

A polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény értelmében 2016. július 1-től  aközigazgatási perekben, illetve a jegyző birtokvédelmi ügyben hozott határozatának megváltoztatása iránti perekben a jogi képviselővel eljáró fél és a belföldi székhelyű gazdálkodó szervezet számára kötelező az elektronikus kapcsolattartás.

Ezekben a perekben a keresetlevelet elektronikus úton az elsőfokú közigazgatási határozatot hozó szervnél, illetve a birtokvédelmi határozatot hozó jegyzőhöz kell benyújtani.

Ennek lehetővé tétele érdekében hivataunk ÁNYK űrlapot készített, mely elérhető a következő linken:

 

http://www.uraiujfalu.hu/hu/nyomtatvanyok1/anyk-nyomtatvanyok/

 

 

*****

 

A VAS MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG KÖZLEMÉNYE:


 

                                               KÖZLEMÉNY

 

A szabadtéri égetés és a tűzgyújtás alapvető szabályai

 

 

A szabadtéri tűzgyújtás szabályaival kapcsolatosan külön kell szólnunk a szabadtéri tűzgyújtásról, mint például a kerti grillezésről, bográcsozásról, valamint a szabadtéri égetésről, mint például a kerti hulladékok megsemmisítésének szigorú szabályairól.

 

A szabadtéri égetéssel kapcsolatosan főszabály, hogy tilos szabadtéren égetni, kivéve ott, ahol azt jogszabály külön megengedi. Belterületen csak abban az esetben lehet növényi hulladékot égetni, ahol van erre vonatkozó önkormányzati rendelet, ekkor is csak a benne meghatározott időpontokban és feltételek mellett. A külterületen történő lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetése pedig csak abban az esetben lehetséges, ha egyrészt önkormányzati rendelet megengedi, másrészt az arra vonatkozó, illetékbélyeggel (3000 Ft) ellátott kérelmet 10 nappal korábban benyújtják az illetékes tűzvédelmi hatóságnak, így a Szombathelyi, Sárvári, Körmendi Katasztrófavédelmi Kirendeltségnek, és ott engedélyezik az égetés végrehajtását.

 

Nem csak akkor gyújtunk persze szabadtéren tüzet, ha égetni akarunk, hanem akár, egy kerti grillezés során is. Az otthoni sütés-főzés, bográcsozás, vagy akár az erdőben, a kijelölt tűzrakóhelyeken történő tűzgyújtás természetesen továbbra is megengedett, viszont itt is ügyelni kell az alapvető tűzvédelmi szabályok betartására. Fontos, hogy a szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül! Minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról, vízről, homokról! Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám! Hasonlóan fontos, hogy csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani! A tűzrakás helyének kiválasztásakor is körültekintőnek kell lennünk, hogy ne legyenek a közelben könnyen lángra kapó dolgok, legyen az akár ruhanemű, száraz avar, gallyak, vagy hulladék. Arra is ügyelni kell, hogy szeles időben lehetőleg ne gyújtsunk tüzet, hisz ilyenkor a lángok könnyen továbbterjedhetnek.

 

Tűzgyújtási tilalom elrendelésekor a szabadtéri tűzgyújtás mindenhol tilos!

 

Statisztikailag alátámasztott tény, hogy a szabadtéri tüzek kialakulását a legtöbb esetben az emberi hanyagság, gondatlanság eredményezi. Nem csak a jogszabályok megszegésével és a szándékos égetéssel idézhetünk elő tüzet, hanem egy apró figyelmetlenség is tragédiához vezethet. Egy rossz helyen eldobott gyufa, egy el nem oltott cigarettacsikk rengeteg kárt okozhat a természetben, de hasonlóan veszélyes lehet az is, ha a hulladékokat nem a kijelölt helyre dobjuk el.

 

A tavaszi-nyári időszakban a katasztrófavédelem folyamatosan ellenőrzi a szabadtéri égetésekkel kapcsolatos szabályok betartását. Amennyiben a tűzvédelmi előírások megszegése tüzet, illetve robbanásveszélyt idéz elő a tűzvédelmi bírság kiszabása kötelező, melynek összege több százezer forintig is terjedhet.

 

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra kéri a lakosságot, hogy embertársaik, környezetük, anyagi javaik védelme és biztonsága érdekében tartsák be a szabadtéri tűzgyújtásra vonatkozó szabályokat!

 

Szombathely, 2016. július 7.

Balogh Nikoletta tűzoltó főhadnagy

megyei katasztrófavédelmi szóvivő

 

 

 
Amíg az oldal tulajdonosa nem helyez el itt tartalmat, addig a mai napi leglátogatottabb oldalak listája jelenik meg!


 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 176
Tegnapi: 41
Heti: 217
Havi: 1 934
Össz.: 242 086

Látogatottság növelés
Oldal: KÖZLEMÉNYEK
NAGYGERESD KÖZSÉG (nem hivatalos) HONLAPJA - © 2008 - 2020 - nagygeresd.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »