ÉTELRECEPTEK, LEÍRÁSOK
RÓKAGOMBA PARASZTOSAN
Hozzávalók 5 személyre:
1 kg rókagomba, 15 dkg húsos füstölt szalonna, 10-12 szem apró vöröshagyma, 2 dkg vaj, 1 kis csokor petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt bors.
A szalonnát ujjnyi csíkokra vágjuk, a hagymát megtisztítjuk, egészben hagyjuk. A felforrósított vajon megpirítjuk a szalonnacsíkokat meg a hagymákat. Hozzáadjuk az alaposan megmosott és lecsepegtetett rókagombát. Borssal, és zúzott fokhagymával ízesítjük, majd kb. 20 percig fedő alatt pároljuk. Az utolsó 5 percben tesszük bele a finomra vágott petrezselymet. Amennyiben szükséges, megsózzuk, és friss kenyeret kínálva mellé, tálaljuk.
BORKRÉMLEVES
Hozzávalók 5 személyre:
10 tojás, 2 csomag vaníliáscukor, 1 darabka fajéj, 5-6 szem szegfűszeg, 1 citrom lereszelt héja, 1 liter száraz fehérbor, 5 dl tejszín, 5 dkg kristálycukor, csipetnyi só.
A bort a fahéjjal, a szegfűszeggel, a reszelt citromhéjjal, csipetnyi sóval, meg a vaníliás cukorral felfőzzük, és kicsit hűlni hagyjuk. A tojások sárgáját a kristálycukorral kikeverjük, majd a leszűrt forralt borral simára keverjük. Vízgőz felett, állandóan kevergetve felforrósítjuk, és óvatosan hozzáadjuk a tejszínt is. Ismét felforrósítjuk.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és forrásban lévő, enyhén sós vízbe szaggatjuk. A vízből kiszedve lecsepegtetjük. A forró borkrémlevest csészékbe merjük, és a habgaluskákkal megkoronázva tálaljuk.
PAPRIKÁS CSIRKE SZEGEDIESEN
Hozzávalók 4 szeméylre:
1 egész csirke, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál liszt, 1 kiskanál pirospaprika, 2 dl tejföl, 1 kis csokor petrezselyemzöld, só.
A csirkét feldaraboljuk, megmossuk és lecsepegtetjük. A zsírt felforrósítjuk, és megpirítjuk a rajt a karikára vágott vöröshagymát. Beleforgatjuk a csirkét, megsózzuk, és lefedve, saját levében, 5 percig pároljuk. Ez után meghintjük pirospaprikával, összekeverjük, és egy kevés vizet öntünk alá. Fedő alatt puhára pároljuk. Ha a levét előné, mindig csak egy kevés vízzel pótoljuk.
A lisztet simára keverjük a tejföllel, és behabarjuk vele a csirkepörköltet. Amennyiben túl sűrű lenne, vízzel hígítjuk. Beforraljuk, ha szükséges, sózzzuk, és belekeverjük a finomra vágott petrezselymet is. Még egyszer felforrósítjuk, és galuskával körítve kínáljuk.
ERDÉLYI TÖLTÖTT KÁPOSZTA, CSERÉPEDÉNYBEN
Hozzávalók 10 személyre:
1 kg darált sertéshús, 25-25 dkg marhafartő, füstölthús, és bőrös sertéshús, 1 kg savanyított káposzta, 10 db savanyított káposztalevél, 10 dkg rizs, 5 dkg füstölt szalonna, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 egész tojás, 4 dl tejföl, só, örölt bors; a tetejére 2-3 evőkanál paprikás zsír.
A cserépfazekat a fedelével együtt legalább 12 órán át áztassuk hideg vízben.
A káposztaleveleket meg a felszelt savanyúkáposztát hideg vízzel öblítsük át, majd csepegtessük le. A füstölt szalonnát kis kockákra vágjuk, kiolvasztjuk, és megfuttatjuk rajt az apróra vágott vöröshagymát. A végén hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát is, és lehúzzuk a tűzről. A rizst folyó vízzel átmossuk, majd lecsepegtetjük. A darált húst összekeverjük a nyersen hagyott rizzsel, a kihűlt szalonnás pirított hagymával meg a tojásokkal. Sóval, borssal ízesítjük, és a káposztalevelekbe töltjük. A töltelékek két végén hajtsuk be a leveleket.
A fazék aljára savanyú káposztát terítünk, erre rakjuk a füstölthúst, a bőrős sertéshúst, valamint a marhahúst. Befedjük a maradék káposztával, a tetejére rakjuk a töltelékeket, és egy kevés vízzel felöntjük. Platnis tűzhelyen, vagy vaslappal fedett lángon lassan felforraljuk. Közepesen meleg kemencében (illetve sütőben) 4-5 órán át lassan pároljuk.
Mikor kész, a tölteléket meg a húsokat kiszedjük belőle, és a káposztát a tejföllel összehabarjuk. A töltelékeket visszarakjuk, a húsdarabokat felszelteljük, és az étel tetejére rajuk.
Paprikás zsírral meglocsolva, a főzőedényben tálaljuk.
Az étel leírása gyűjtésből származik. Hagyományosan cserépedényben, kemencében készítették. Amennyiben van rá mód, mi is így készítsük el.