NAGYGERESD KÖZSÉG (nem hivatalos) HONLAPJA

Kedves látogató! Szeretettel köszöntünk Nagygeresd honlapján. Itt megtalálsz majdnem mindent, ami a község életével kapcsolatos. Az oldal folyamatosan fejlesztve, bővítve van, így érdemes időnként meglátogatni.

Répce-menti mocsárrétek és a Csáfordi erdőA Répce Nagygeresdtől Répceszemeréig tartó szabályozatlan szakaszán csaknem eredeti állapotában tanulmányozható a kisvízfolyások növény- és állatvilága, folyó árterén található, rendszeresen kaszált mocsárrétek, a keményfa és puhafaligetek.

Az itt található természeti értékek közül legnagyobb figyelmet mindig is a Csáfordjánosfa határában található  maradvány ártéri erdő, a Csáfordi Tőzikés erdő kapta.. Az öreg, 150-200 éves kocsányos tölgyek (Quercus robur) és magas kőrisek (Fraxinus excelsior) alatt kora tavasszal milliónyi tavaszi tőzike (Leucojum vernum) jcsleucojumvernum7793.jpg virágzik, ami csodálatos látvány. A tőzikék fehér tengerét a tavaszi csillagvirág (Scilla vindobonensis) és az odvas keltike (Corydalis cava) színes virágai törik meg. Az elpusztult idős fák sem maradnak az enyészetnek, hiszen korhadékfogyasztó rovarok és gombák tucatjainak biztosítanak élőhelyet még évtizedeken keresztül. Az erdei madárfajok közül a csuszka (Sitta europea), az erdei pinty (Fringilla coelebs), a vörös begy (Erithacus rubecula), a búbos banka (Upupa epops) vagy éppen a nagy számban előforduló harkályok emelhetők ki. A közvetlenül Répce-mentén fehér fűz (Salix alba) alkotta puhafaligetek találhatók.

A Répce-mente védett területein az erdők mellett nagy kiterjedésű ártéri mocsárrétek (Carici vulpinae-Alopecuretum pratensis) és nedves kaszálórétek (Cirsio cani-Festucetum pratensis) is találhatók, melyek fennmaradásának feltétele az évszázadokon keresztül jellemző gazdálkodás folytatása. A színpompás és fajgazdag rétek növényei közül a védett buglyos szegfű (Dianthus superbus)

513px-dianthus_superbus_140805.jpg

és a szibériai nőszirom (Iris sibirica) iris-sibirica.jpg emelhető ki. A növények közül még kiemelkedő állattani jelentősége van a vérfűnek (Sanguisorba officinalis).

sanguisorba_officinalis_tanna.jpg


Forrás:

http://fhnp.nemzetipark.gov.hu/


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 145
Tegnapi: 41
Heti: 186
Havi: 1 903
Össz.: 242 055

Látogatottság növelés
Oldal: Fertő-Hanság Nemzeti Park
NAGYGERESD KÖZSÉG (nem hivatalos) HONLAPJA - © 2008 - 2020 - nagygeresd.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »